Akupunktur

Vid behandling med akupunktur används tunna, sterila nålar som sticks in på bestämda punkter på hästens kropp. Vilka punkter som behandlas beror på var hästen har ont.


Sticken får kroppens blodcirkulation att komma igång, och hjälper till att frisätta endorfiner. Det är kroppens egna smärtstillande ämnen, och detta leder till att smärtan minskar.


Akupunktur kommer från den traditionella kinesiska medicinen och har använts i mer än 4000 år. De äldsta akupunkturnålarna som har hittats är gjorda av

sten eller ben.


Effekten av akupunktur förklaras olika inom kinesisk och västerländsk medicin.

Den traditionella kinesiska medicinen bygger på att allt inom universum har två motsatta sidor, yin och yang. En frisk kropp anses vara ett tecken på harmoni mellan de båda sidorna. Behandlingarna med akupunktur sägs kunna återställa en störd balans i kroppens energiflöde (qi) och kan både bota sjukdomar och förhindra att de uppkommer. Inom denna lära kan allt ifrån ledsmärta till håravfall behandlas med hjälp av akupunktur.


I västerländskt tänk används akupunktur mest mot smärttillstånd av olika slag. Forskning har visat att det finns en neurofysiologisk förklaringsmodell till akupunkturens effekt som är accepterad av den västerländska hälso- och sjukvården.


Västerländska studier på djur och människor har visat att det är nervsystemet som skapar effekten av akupunktur. Nålarna aktiverar nervtrådar i hud och muskler. Nervtrådarna skickar impulser till ryggmärgen och vidare till hjärnan. Dessa i sin tur får endorfiner att frisättas. Endorfiner liknar morfin och har en kraftigt smärtstillande effekt.En equiterapeut har utbildning inom både traditionell kinesisk medicin och det västerländska tänket. Olika terapeuter använder den metod som han eller hon känner sig mest hemma med.


Copyright © All Rights Reserved