Kiropraktik

Huvudsyftet med kiropraktik är att återställa balansen mellan leden, nervsystemet och muskulaturen.


Varje ryggkota har en viss rörlighet. När hästen får problem i sin ryggrad, försämras rörligheten mellan en eller flera kotor. Musklerna runtom går i kramp, och gör att ryggkotorna och omkringliggande vävnad inte fungerar som den ska.


Slarvigt säger man ibland ”låsningar”, men det handlar oftast inte om låsta kotor utan om kotor med försämrad rörlighet. Låsningen sitter snarare i de små musklerna runt kotan, multifiderna.


Jag använder mig av en mjuk men effektiv variant av kiropraktik.

 Ibland räcker det med att mobilisera, dvs töja på leden. Ibland kan man behöva göra en justering, dvs en liten knyck som orsakar en snabb separation av ledytorna. Detta "nollställer" leden så att den sedan kan börja fungera normalt.


Även lederna i hästens ben kan drabbas av försämrad rörlighet. Om hästen tex lutar sig snett över ena bogen under en tid, kan hästen få dysfunktion i bogleden.


Målet med en kiropraktisk behandling är alltid att återställa den förlorade rörligheten. Man ska inte eftersträva mer rörlighet än vad just den hästens ryggrad är gjord för. Detta orsakar överrörlighet och det är ett värre problem än "underrörlighet" (stelhet). Leder som är överrörliga rör sig mer än vad de är gjorda för vilket kan leda till skador på leden och vävnaden runt, tex pålagringar eller ligament- och ledkapselskador.


 Avgörande för att lyckas med en kiropraktisk behandling är att hästen är lugn och avslappnad. Jag justerar bara de specifika lederna som har inskränkt rörlighet, inga andra leder. Kiropraktik ska användas mycket precist och inte i onödan. Jag använder bara mina händer, inga verktyg. Rätt utförd är en kiropraktisk behandling inget som kan skada hästen.Copyright © All Rights Reserved