Hästens rygg

Hästens rygg


Hästen är inte gjord för att ridas på, låt oss först bli överens om den saken. Däremot har de flesta hästar inget emot att bli ridna på, så länge de är fysiskt och psykiskt förberedda.


Ryggmusklernas uppgift är i första hand att stabilisera ryggraden och skydda den från att röra sig för mycket. Rör sig ryggraden mer än den är gjord för, riskerar man skador på nerver och skelett.


Bröstryggens två viktigaste muskelgrupper är longissimus dorsi och multifidus. När dessa muskler samordnar sig på rätt sätt, omvandlar de en del av bakbenens påskjutande kraft till vertikal kraft = balanskontroll. Longissimus dorsi skapar böjning, rotation och lyft av ryggen medan multifiderna ser till att stabiliteten i ryggraden upprätthålls.

Longissimus löper över 2-5 ryggkotor och multifidus över 2-3 ryggkotor

Att öka farten


Ju fortare hästen springer desto mer still hålls ryggraden. För att kunna öka farten måste så mycket som möjligt av bakbenens påskjut gå genom hästens rygg ”oförstörd”. Denna kraftöverföring görs genom att hästen spänner ryggmusklerna, så att kotkropparna pressas något mot varandra och hålls still.


Det är ju sällan detta vi vill när vi rider dressyr dock! Då är målet istället ökad balanskontroll, det vi i normalt tal kallar samling. En funktionell rygg hos hästen är stabil men rörlig inom sitt normala spann. Den överför kraften från bakbenen och omvandlar en del av denna till vertikal kraft.


Att försöka lösgöra hästens rygg för att få den mer rörlig i ryggraden, får oftast motsatt effekt. Ju mer vi vill öka rörligheten i hästens ryggrad desto mer kommer hästen att spänna sina ryggmuskler. Detta är helt normalt och till och med livsviktigt. Om vi ber hästen röra sin ryggrad mer än vad den är gjord för, går ryggmusklerna reflexmässigt i kramp för att skydda ryggraden mot en rörelse den inte tål.



Alla kroppens rörelser börjar i ryggraden, och all obalans här påverkar hur benen sätts i marken och belastas. Om vi vänder på det hela kan vi alltså påverka benens isättning genom att ta kontroll över ryggens rörelser.  Det här ger stora möjligheter när det gäller rehabilitering av rörelsestörningar. Om vi kan räkna ut vad det är i hästens ryggfunktion som orsakar t.ex det sneda hovislaget , kan vi också göra något åt det. Ju mer liksidig hästen blir i ryggens böjning, rotation och lyft, desto rakare och mer korrekt kommer benen belastas.