Ridlektioner

Ridlektioner med fokus på biomekanik 


Många hältor och ryggproblem kan förebyggas genom att vi redan från början ser till att hästen belastar sina ben och sin rygg så jämnt som möjligt. Har din häst väl fått problem är det viktigt att ta reda på vad i hästens rörelsemekanik det är som orsakar slitaget. Ofta börjar det som en vanlig oliksidighet, som sedan av någon anledning går överstyr och orsakar upprepad snedbelastning av ryggrad och leder. Ibland kan en snedhet sitta kvar efter att hästen under lång tid avlastat ett ben, tex vid en hovbensfraktur eller en senskada.


En häst försvarar alltid sin aktuella kroppstatus och drar reflexmässigt ihop muskler för att skydda utsatta områden i kroppen. Detta händer vid fysisk smärta, tex en skada, men även exteriöra avvikelser eller obalans i muskulaturen skyddas på detta sätt. När hästen har belastat sig snett under en period börjar dess kropp uppfatta det tillståndet som det normala. Den kan själv aldrig varken vila eller jobba bort en oliksidighet. Det är ryttarens uppgift att tänka ut och förmå hästen att börja belasta sig på ett bättre sätt. 


Sammanfattningsvis är det nedanstående grundstenar träningen bygger på. Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive område!


Tillsammans gör vi en individuell analys av din häst och av dig som ryttare. Vi går igenom vilka övningar som passar, och vilka övningar som ni ska undvika. Ridningen varvas med teori för att du som ryttare ska få en djupare förståelse för hästens biomekanik. Visste du t.ex att när hästen är böjd åt höger så jobbar vänstersidans muskulatur hårdare än högersidans? Det beror på att yttersidans muskulatur jobbar mothållande, excentriskt.


Så fort hästen är i rörelse handlar allt om krafter och mothållande krafter. Vårt jobb som ryttare är att kanalisera dessa krafter så att resultatet blir en så rakriktad häst som möjligt. Ju rakare och jämnare hästen belastar sig desto mindre blir slitaget på dess ben och kropp. Successivt tränar vi också hästens ryggmuskler till att omvandla en större och större del av bakbenens påskjutande kraft till vertikal kraft = balanskontroll. Här kan du läsa mer om hästens rygg!


Ryttarens sits tycks vara ett outtömligt ämne, och det har skrivits otaliga böcker i ämnet. Egentligen behöver man inte krångla till det så mycket. Det viktigaste i en sits är att den är stabil och att ryttaren sitter still mitt över hästen. Ryttarens ryggrörelser måste reduceras för att matcha hästens ryggrörelser, inte hästens benrörelser. Rör sig ryttaren mer än hästens rygg, kommer hästens ryggmuskulatur spänna sig för att försvara sig mot oredan på ryggen. Hur lätt det är att springa med en löst sittande ryggsäck?


Hästens naturliga frekvens handlar om att rida och träna i rätt takt. En häst är gjord för att röra sig långa sträckor med minsta möjliga energiförbrukning. Att detta är möjligt beror på att hästen har en fantastisk förmåga att använda elastisk energi som lagras i senor, ligament och fascia. När hästen rör sig i sin naturliga frekvens, optimeras energiförbrukningen och hästen kan röra sig framåt utan märkbar ansträngning.


Rätt relation mellan böjning och rotation av ryggen. En häst kan böja och rotera bröst- och halsryggen i en mängd olika kombinationer. En häst med en rörelsestörning har sällan rätt samband mellan böjning och rotation i bröstryggen. Det kan handla om att hästen rör sig med felvänd rotation, eller med en rättvänd men överdriven rotation. En stor del av rehabträningen går ut på att återställa rätt relation mellan böjning och rotation.


Benens funktion. Alla vet att bakbenen ska jobba rätt! Visste du att frambenens funktion är lika viktig? Om framvagnen inte fjädrar som den ska känns hästen stum och stötig.


Hästens form, detta så ofantligt infekterade ämne. Varje häst har sin optimala form (beroende på exteriör och utbildning) där den kan dra nytta av nackbandets förmåga att lagra elastisk energi för att bespara halsmuskulaturen onödigt arbete. En form där halskotpelaren tillåts röra sig inom sin normala rörlighet. En form som inte har negativa bieffekter på ben eller ryggrad. Ibland lång, men inte låg. Låg form sätter frambenens fjädringsmekanik ur spel, och forskning har visat att när hästen arbetar i låg form minskar rörligheten i ländryggen.



”Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think” Albert Einstein