Rörelseanalys/ Kom igång

Den oumbärliga rörelseanalysen... och hur du går vidare:


De flesta som ringer mig har problem med sin häst. Det kan vara en hälta som återkommer, en rörelsestörning som ingen hittat orsaken till, eller ett ridmässigt problem som att hästen lutar sig i ena tygeln, ena galoppen inte fungerar eller att sadeln åker snett.


Första gången jag träffar ett nytt ekipage är det lämpligt att göra en "helkoll" för att få bästa förutsättningar att komma tillrätta med problemen.  


Rörelseanalysen utgör hela grunden för att kunna lokalisera och lösa en rörelsestörning. Jag tittar på hästen på rakt spår och longerad i alla gångarter. Jag undersöker muskulatur och leder och kontrollerar att all utrustning är rätt tillpassad. Därefter tittar jag när du rider för att se hur hästen rör sig under ryttare. Och minst lika viktigt; hur du som ryttare påverkar hästen med din sits och inverkan. Utifrån det diskuterar vi ett upplägg och går igenom lämpliga övningar (ridlektion).


Vid första besöket gör jag även en genomgång av hästens ryggrad och leder och behandlar eventuella besvär kiropraktiskt. Detta gör jag för att underlätta för hästen att kunna börja använda sin kropp rätt. De flesta kiropraktiska "låsningar" uppkommer av snedbelastning och en häst som rört sig skevt under en längre tid kan behöva hjälp att återställa normal ledfunktion. Läs mer om kiropraktik här..!


Du som hästägare får alltid med dig en journal där det står vad som gjorts under besöket.


Följande punkter ingår:


Bakgrund -du berättar om hästens skadehistorik etc.

Undersökning - jag undersöker muskulatur och leder. 

Kontroll av utrustning - Sadel, träns, bett.

Rörelseanalys - rakt och böjt spår, avsuttet och uppsuttet.

Ryttarens sits - hur påverkar din sits hästen?

Ridlektion - upplägg i teori och praktik. 

Kiropraktisk genomgång och behandling av hästen.


Tidsåtgång 2-2,5 h.


Innan du och din häst kommer till mig för en "helkoll" rekommenderar jag att du tar dig tid att läsa mina små texter om biomekanik och träning. Du hittar dem här..!

Copyright © All Rights Reserved